5 tips om een drukke baan zonder 9 tot 5 mentaliteit in te passen in je privé leven

Beantwoord jij tijdens je vakantie zakelijke e-mails?

Je kent ze wel, of misschien ben jij zelf ook wel een van die mensen die in de eerste week van hun vakantie direct ziek worden. Ze zijn te ver gegaan en hebben hun grenzen te ver opgerekt. Wanneer je vanuit maandenlang hollen direct naar stilstand gaat is dat een mega opdoffer voor je lichaam. Je kan beter een aantal momentjes per week wat rust nemen dan twee keer per jaar neerploffen op een strandbed ergens aan de kust in de hoop dat je dan direct ontspant. Met vaak ook nog eens je smartphone in handbereik. 

Het blijkt dat zakelijk Nederland het maar wat moeilijk vindt om buiten werktijd van hun smartphone af te blijven. Deze grenzeloze beschikbaarheid wordt zelfs door 52% meegenomen tijdens vakantie en kent dus letterlijk weinig grenzen. 

Moeten we onze vrije tijd gaan time managen?

Durf tijdens je vakantie onbereikbaar te zijn. Het helpt je letterlijk en figuurlijk afstand te nemen. Je ziet zaken vanuit een ander perspectief. Ook helpt het je je werk te relativeren. Zo ontzettend belangrijk zijn we nu ook weer niet. Wanneer je te diep in je agenda zit kan het nog wel eens zo zijn dat je de hoofdzaken niet meer van de bijzaken kunt scheiden. Stress neemt de overhand en je kunt niet meer relativeren. Je wordt overgevoelig, neemt je werk mee naar huis en krijgt er lichamelijke klachten bij. Het heeft effect op je nachtrust, je kunt ’s nachts minder goed slapen. En dat is niet de bedoeling, van niemand niet. 

Het lijkt wel alsof we aan de ene kant steeds meer vrije tijd hebben. Maar binnen deze tijd vinden we maar wat lastig om daadwerkelijk vrij te zijn. Er zijn ook zoveel opties en mogelijkheden. Zelfs thuis ligt de wereld aan je voeten. Al deze prikkels, telefoontjes, mails, appjes, plingetjes vliegen om je oren. En dan hebben we het alleen nog maar over de zakelijke prikkels. Even snel kijken en antwoorden lijkt dan vaak sneller te gaan dan je af te sluiten en een grens te trekken. 

Loslaten is plannen!

Je werk loslaten, zeker in je vrije tijd en in je vakantie is wel ontzettend belangrijk. Werken is iets wat we het grootste gedeelte van ons volwassen leven mogen doen. Het is een voorrecht, zeker wanneer je de gezondheid hebt om te kunnen werken. Werk geeft voldoening, een invulling van je leven en het is een onderdeel van wat ons gelukkig maakt. 

De meeste van ons zijn niet bezig met hun eigen duurzame inzetbaarheid. We zijn bezig met morgen, de agenda van deze week. Misschien kijken we vooruit naar de volgende maand, half jaar of het komende jaar. We maken plannen en dromen van volgende stappen. Maar wanneer je je loopbaan ziet als iets wat nog tientallen jaren duurt, dan ga je je werk wat meer zien als een marathon en geen sprint. 

Hollen kan niet zonder stilstaan. Je brein en lichaam hebben rust nodig om de prikkels van alledag te verwerken, en vol energie, inspiratie en creativiteit weer verder te gaan met de week en op te starten na je vakantie. 

Concrete implementatie tips

TIP 1
Vind je het lastig om je telefoon echt uit te schakelen? Kies er dan s’ avonds en in het weekend voor om je telefoon vanaf een bepaalde tijd in een lade te doen. Dat kan erg goed helpen.

TIP 2
En nog een tip, laat je telefoon uit je slaapkamer. De neiging om nog even je telefoon checken Het is ontzettend slecht voor je nachtrust om je telefoon dichtbij je te houden in de slaapkamer. Er zijn hele fijne en goede wekkers te koop die je kunt gebruiken om je te wekken in de ochtends. Dus die smoesjes dat je je telefoon echt nodig hebt, onzin!

TIP 3
Stel je smartphone of tablet vanaf een vaste tijd s’avonds automatisch op Night Shift. Deze nachtmodus zorgt ervoor dat je scherm een gele gloed krijgt en ipv de standaard blauwe gloed. Het blauwe licht van je smartphone, tablet of computer dwarsboomt de natuurlijke aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dagelijks vlak voor het slapen nog even je digitale boek lezen kan je biologische klok ontregelen, met slaapproblemen tot gevolg.

TIP 4
En wanneer je het lastig vindt om zakelijk en privé te scheiden, vraag een zakelijke telefoon aan of schaf hem zelf aan. En zet deze ’s avonds en in het weekend uit. Iedereen is onmisbaar, ook jij. Zit die zakelijke telefoon er echt niet in, gebruik dan de ‘niet storen’ functie op je telefoon. Zet je privé contacten als favorieten in die je wel mogen storen. De zakelijke contacten krijgen je voicemail.

TIP 5
Kom je er echt niet onderuit die zakelijke mails te beantwoorden vanaf de rand van het zwembad? Prik er dan een vast tijdstip voor om je mails te beantwoorden. Het liefst in de ochtend, dan kun je daarna afsluiten en vakantievieren, en écht eens loslaten!

[/fusion_text]