Burn out herstel, beter verklaard en nu?

Hersteld van een burn-out en nu?Je had een burn out, maar gelukkig voel jij je inmiddels weer een heel stuk beter. Woohoo! Maar hoe zit het eigenlijk met het herstel na een burn out? Ben je wel echt beter wanneer jij je beter voelt? Hoe lang duurt een burn out eigenlijk? 

Hoe lang duurt een burn-out?

Dubbele burn-outHet verloop en de duur van een burn out zijn per persoon verschillend. Helaas is er dus geen eenduidig antwoord op de vraag hoe lang een burn out duurt. Echter kan ik je één ding verzekeren, een burn out duurt langer dan dat je denkt. Ook op het moment dat jij je beter gaat voelen, betekent dit niet direct dat de burn out ook daadwerkelijk voorbij is. Een burn out duurt doorgaans meerdere maanden en kan zelfs makkelijk een jaar of jaren voortspelen. Maar nadat je beter verklaard bent, houdt het nog niet op. Het gevaar van een burn out blijft altijd op de loer liggen. 

Wanneer is een burn out echt voorbij?’

Signalen van een burn out vroeg leren herkennen

Wie ooit een burn out heeft gehad, zal er nóóit weer een willen krijgen. Om er ook daadwerkelijk voor te zorgen dat je niet opnieuw een burn out oploopt, is het belangrijk om de signalen te leren herkennen. Een gedeelte van deze signalen zal je misschien wel al herkennen uit je eigen ervaring. Om een burn out echt te kunnen voorkomen, zul je de allereerste signalen direct moeten oppikken zodat jij je levensstijl kan gaan aanpassen. Een burn out is namelijk een resultaat van jouw gewoontes en levensstijl. 

Een coach of therapeut kan hierin uitkomst bieden. Door actief bezig te blijven met jouw mentale gezondheid, zal je eerder de signalen oppikken wanneer het minder goed dreigt te gaan. Je wordt minder afhankelijk of een ander de signalen voor jou oppikt. Daarnaast heb je tijdelijk een extra setje ogen dat met je meekijkt, een extra vangnet dat jou kan ondersteunen wanneer het fout dreigt te gaan. 

Het gevaar van een dubbele burn out

Een burn out duurt lang. Het is dus heel erg gemakkelijk om jezelf beter te verklaren op het moment dat het beter gaat dan voorheen. Kijk hier mee uit! Wanneer je niet volledig bent hersteld van je burn out, maar wel weer full-time aan het werk gaat dan is er een flinke kans op een terugval. Ofwel een dubbele burn out. En die tweede burn out zal een heel stuk pittiger zijn dan de eerste. Deze dubbele burn out kent een langere herstelperiode en kan ook heftigere klachten veroorzaken. Zelfs een driedubbele burn out is mogelijk, wanneer je na je tweede burn out te snel weer volledig en zonder aanpassingen aan het werk gaat.

Betekent dit dat je met een burn out altijd jaren uit de running bent? Nee. Het betekent echter wel dat je zorgvuldig met je herstel om zal moeten gaan. Het is niet genoeg om te herstellen van je burn out, je zal ook de oorzaak van het probleem grondig aan moeten pakken. Ook hier kan een therapeut of coach jou bij helpen. 

Nooit meer een burn out

Wil je er echt zeker van zijn dat je nooit opnieuw een burn out krijgt? Dan moet jouw mentale en fysieke gezondheid altijd een grote prioriteit hebben in jouw leven. Het is belangrijk dat je na je burn out niet rustig verder gaat met het leven wat je daarvoor had. Dat leven zorgde in de eerste plaats voor jouw burn out, hierop terugvallen zal waarschijnlijk een terugval veroorzaken. Ga na welke factoren aan de grondslag van jouw ziekte lagen, pas vervolgens je leven hierop aan. 

Hoe zorg jij ervoor dat je nooit weer een burn out krijgt?

[/fusion_text]