Waar zit de omslag van stress op werk naar overspannen zijn?

Stress heeft een functie en ook vaak een positieve. Je kan het zien als een waarschuwing van je lijf, van “er dreigt gevaar, pas op”! Zo is het ook bedoeld, wanneer je leefde in de prehistorie was je maar wat blij met deze signalen. Want wanneer er gevaar dreigde, dan was het handig dat je vervolgens vluchtte of ging vechten. Nu zijn de bedreigingen vaak subtieler maar misschien zelfs daarom wel gevaarlijker. Want wanneer je al die jaren geleden op de vlucht geslagen was en het gevaar was geweken, dan kwam je lichaam vaak snel alweer tot rust. Je hartslag daalde, je ademhaling kwam tot bedaren en je kwam weer tot rust. En al gauw was er niets meer aan de hand.

Nu we te maken hebben met langdurige stress, miljoenen prikkels en je iedere dag wel een aantal piekmomenten ervaart, geeft je lichaam geen seintje meer “van het is ok, je mag rustig aandoen”. En blijf de stress dus door je hoofd en door je lichaam gieren.

Deze stress ervaren we zowel thuis als op het werk. Een beetje stress gedurende de dag op de werkvloer hoort erbij. En het ligt natuurlijk aan de branche waarin je werkzaam bent, de werkzaamheden en de verantwoordelijkheden die daarbij komen, in welke mate stress een rol speelt. Wanneer je te maken hebt met deadlines dan werk je altijd naar een piek toe.

Het mooie is dat we allemaal anders zijn en dus iedereen hier op zijn of haar manier mee om zal gaan. Daarom is de een ook stressbestendiger dan de ander. Dat is geen kwestie van sterkte of zwakte. Je wordt letterlijk geboren met een bedrading die beter met stress om kan gaan of juist wat gevoeliger bent.

Ook kan het zo zijn dat je normaal goed tegen druk kan maar dat er thuis een aantal zaken op je drukken en dat kan ook doorslaan naar je werk. En daardoor kan je glas al wat sneller vol zitten.

Hoe weet je of je richting overspannenheid gaat of zelfs al overspannen bent?

Die grens is vaak wat grijs en lastig te bepalen. Want opeens ben je hem over en kan je niet zo snel meer terug. Vaak heeft je omgeving al eerder opgemerkt dat het niet goed met je gaat dan jijzelf. Jij wilt nog een weekje doorzetten of werkt naar je volgende vakantie toe. En dan wordt het vast rustiger. Dat je inmiddels al weken geen goede nachtrust meer hebt neem je dan maar op de koop toe.

  • nachtrust / ritme, wanneer je veranderingen opmerkt in je nachtrust dan kan dit een signaal zijn dat je overspannen bent of signalen ervan hebt. Wil je alleen maar slapen of lig je ’s nachts uren wakker? Houd het in de gaten, duurt het langer dan een week? Ga dan zeker naar de huisarts.
  • Toenemende lichamelijke klachten, stress heeft invloed op je lichaam en andersom. Veelvoorkomende stressklachten zijn hoofdpijn, buikpijn, lage rugpijn, duizeligheid, overmatig transpireren. Houd het in de gaten voor jezelf. Benvloeden de klachten je functioneren? Ga dan zeker in overleg met de huisarts.
  • concentratievermogen neemt af, wanneer je jezelf niet meer kan focussen dan is dat ook zeker een signaal. Ben je te vermoeid? Zit je hoofd te vol? Kan je je niet goed focussen? Dit is zeker een alarmbel om goed in de gaten te houden. Bij twijfel, raadpleeg ook zeker een arts.
  • Je stemming is veranderd, ben je plotseling lustelozer, sneller boos of ben je je interesse verloren? Het kan zijn dat je richting overspannenheid gaat. Dit kan ook een signaal zijn van iets anders, houd het goed in de gaten en ga in gesprek met je omgeving wat zij aan je merken en neem dit mee in je gesprek met een huisarts.
  • Je eetlust is veranderd, wat je eet en drinkt heeft altijd invloed op hoe je je voelt. Wil je alleen maar meer en slechter eten tot je nemen? En voel je je daarna alleen maar lustelozer? Of heb je geen trek meer terwijl je normaal wel goed kan eten? Houd het in de gaten, zeker ook wanneer je af begint te vallen of juist in gewicht aankomt. Dit kan erop lijken dat je in ieder geval niet goed in je lichaam en vel zit.

Wanneer je langer dan twee weken te maken hebt met een verandering in een van deze gebieden, ga dan sowieso naar de huisarts. Ik ga ook graag het gesprek met je aan om te kijken hoe jij de balans terug in je werkende leven kunt krijgen en de omslag terug te maken!