Wat is het financiële effect van een werknemer met een burn out? 

Werknemer met een burn outWanneer je de afgelopen weken het nieuws hebt gevolgd ben je misschien wel net zo geschrokken als ik. Toegegeven, de miljoenennota en bijbehorende speech tijdens Prinsjesdag leken wat saai. Maar wat mij en heel veel anderen veel zorgen baart zijn de excessief hoog uitgevallen zorgkosten. Hoe kan dit zo verkeerd zijn doorberekend en zo belachelijk hoog zijn uitgevallen? Het gaat om een bedrag van 12,6 miljard. Dit is een groot pijnpunt voor onze gezondheidszorg.

En dat was nog niet alles, de kranten staan bol van het stijgende percentage burn-outs in Nederland. Hoe gaan we hier met elkaar mee om? Steeds meer mensen vallen uit, voor langere periodes. Dit zorgt voor heel veel persoonlijk leed en tegelijkertijd zorgt uitval ook voor heel veel kosten. Voor werkgevers maar ook weer voor de gezondheidszorg.

De dag na Prinsjesdag was ik te gast bij het Miljoenenontbijt van VNO/NCW-West. Daar sprak o.a. Barbara Baarsma, zij pakte de handschoen op waar het gaat om de enorme stijging van de zorgkosten. Haar oplossing? Meer inzet op het voorkomen van ziekte en investeren in preventieve gezondheidszorg. Iedereen weet dat het genezen van ziektes meer kost dan het voorkomen ervan.

Zorguitgaven € 12,6 miljard hoger

Wat kost een werknemer met een burn-out u als werkgeverEen burn-out kan de werkgevers in Nederland zo € 78 miljard kosten. In het 1e kwartaal 2017 was de beroepsbevolking 9 miljoen. 1 op de 7 mensen in NL heeft last van spanningsklachten op werk en loopt tegen een burn-out aan, dat is 14% = 1,3 miljoen mensen. Een burn-out kost de werkgever gemiddeld € 60.000 per medewerker, als je voorzichtig rekent. In totaal dus 1,3 miljoen x € 60.000 = € 78 miljard. Stel je hebt als organisatie 100 medewerkers, waarvan 1 op de 7 (14%) tegen een burn-out aanloopt. Dat kan je € 840.000 kosten, per jaar (14 x € 60.000).

Verminderen persoonlijk leed

15% van de mensen krijgt een burn outWerken aan zo gezond en vitaal mogelijk blijven, dat is een hele belangrijke sleutel voor onze toekomst.
Er ligt nog een heleboel werk klaar voor ons. Zowel voor de gezondheidszorg als voor werkgevers en werknemers. Laten we allemaal onze verantwoordelijkheid hierin nemen. Met kleine investeringen kan het mes aan 2 kanten snijden: minder uitval geeft lagere kosten voor de organisatie en daarnaast lagere kosten voor de gezondheidszorg. En misschien nog wel het belangrijkste? Het persoonlijk leed zal verminderen.

Dus denk als een ondernemer: onderhoud menselijk kapitaal goed en tijdig. Daarmee bespaar je honderdduizenden euro’s die je kunt investeren in de ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van je medewerkers en dus in de toekomst van je organisatie.

Openheid, blijven communiceren en preventie

1 op de 7 mensen krijgt een burn-outHoe gaan we als samenleving om met de wetenschap dat steeds meer mensen letterlijk en figuurlijk omver vallen? Hoe neem je als werknemer, maar ook als werkgever je verantwoordelijkheid?
Laten we vooral de dialoog met elkaar aangaan, precies zoals tijdens het Miljoenenontbijt.
Investeer je als werknemer of werkgever al in preventie? Ik ben benieuwd hoe dit er in de praktijk bij jullie uitziet.

Het is nu of nooit, ga je afwachten en laat je de kosten en cijfers nog meer stijgen? Of komen we allemaal in actie en investeren we in voorkomen, voordat het te laat is?

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, het blijft toepasselijk, vind je niet?