Piekeren, malen en overwerktPiekeren, malen en overwerkt : word stressbestendig!

Lig jij ’s avonds laat vaak nog te piekeren en te malen in bed? Denk je steeds in cirkels, maar weet je niet hoe je dit óóit nog zou kunnen oplossen? Dan zijn deze anti-piekertips op jouw lijf geschreven.

Tip 1: Pas je avondritueel aan

Slecht slapen door stressWat doe jij voor je naar bed gaat? Hang je op de bank, terwijl je naar Netflix kijkt tot het tijd is om je tanden te poetsen en te gaan slapen? Of werk je nog wat op je laptop? Het is verleidelijk om in de avonduren aan een van je vele beeldschermen geplakt te zitten. Echt gezond is dat niet. Wanneer je in de uren voor je gaat slapen nog met je schermen bezig bent, duurt het langer voordat je in slaap valt en is de kwaliteit van je slaap minder. Oei, confronterend. Beeldschermen houden je hersenen actief, waardoor er geen tijd is voor je hersenen om te ontspannen en dus te herstellen. 

Betekent dit dat je ’s avonds niks meer met een scherm mag doen? Nee. Het betekent wel dat het doen van een paar kleine aanpassingen jouw nachtrust aanzienlijk zullen verbeteren. Een goede nachtrust vermindert stress én zorgt ervoor dat je de komende dag beter aankunt.

Verminder je schermgebruik in de avonduren. Wanneer je wel een scherm gebruikt, verminder dan het blauwe licht in het betreffende scherm. Hier zijn diverse programma’s en apps voor te downloaden. Dit verhelpt het probleem niet, maar verkleint de impact wel. 

Experimenteer eens met een nieuw avondritueel! In het uur voor je gaat slapen kun je in een boek lezen, een podcast of luisterboek luisteren of een dagboek bijhouden. Luister naar muziek, doe een meditatieoefening, maak een wandeling, praat eens met je lief. 

Tip 2: Houd een dagboek bij

Stressbestendig via een dagboekIn de vorige tip noemde ik het al even, het bijhouden van een dagboek. Dit is niet alleen een ontspannend alternatief voor een avondje Netflixen, het heeft veel voordelen. Schrijven in een dagboek helpt je met het reflecteren op jezelf en alles wat je op een dag hebt meegemaakt. Het helpt je om je gedachten te ordenen. Door al je gedachten van je af te schrijven, zet je ze uit je hoofd op het papier. Dit maakt het gemakkelijker om bepaalde ronddraaiende gedachten los te zetten, bye bye piekeren! 

Begin nu niet meteen vol enthousiasme een uur per dag in een dagboek te schrijven. Dat ga je namelijk niet volhouden. Wil je aan de slag met een dagboek? Begin dan klein. Trek per dag 10 minuten uit om iets te schrijven. Wat je ook maar wil. Stel geen eisen aan het aantal pagina’s of woorden, of aan de inhoud van wat je schrijft. Want juist die eisen aan jezelf laten je piekeren. Schrijf wat je ook maar kwijt wil op dat moment, voor jezelf. 

Merk je dat die 10 minuten te veel zijn? Schrijf dan korter. Heb je juist meer tijd nodig? Schrijf dan langer. Is schrijven niet echt je ding? Dan is een art journal misschien meer iets voor jou. Dit is een dagboek waarin je beeldend te werk gaat, in plaats van woordelijk. Geef het ook wat tijd. Een dagboek is op zijn best wanneer je elke dag even te tijd neemt om er in te schrijven. Dan zal je echt de voordelen gaan merken. 

Tip 3: Praat erover

ventileer je stress en gedachtesPiekeren doe je vooral in je eentje. Vaak in bed, wanneer je een nachtje de plafonddienst draait. Piekeren zorgt niet voor oplossingen, je denkt vooral steeds in dezelfde rondjes. Door deze gedachten ga jij je slechter en slechter voelen, terwijl een oplossing steeds verder buiten je bereik lijkt. En dat is zonde van jouw energie!

Pieker eens samen met een ander. Ja, de dingen die je denkt tijdens het piekeren zijn vaak vreselijk intiem. Juist daarom helpt het om deze dingen ook met iemand anders te bespreken. Bijvoorbeeld met je partner, of een goede vriend. Of met een therapeut of een coach. Een andere visie helpt jou om door het gepieker heen te prikken. Vaak sta je er namelijk helemaal niet zo slecht voor dan dat je door je piekeren bent gaan geloven.

Tip 4: Zoek een lichamelijke uitlaatklep

Uitlaatklep voor stressLichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden. Pieker je veel? Dan zal je dit ook in je lijf voelen. Je voelt je vermoeid en gestresst. Wist je dat deze connectie andersom óók werkt? Door je lichaam in goede conditie te houden, krijgt je mind ook een boost. Piekeren en lichamelijke inspanning lijken misschien niks met elkaar te maken te hebben, het tegenovergestelde is waar.

Maak een wandeling wanneer je merkt dat je in rondjes denkt. Ga een stukje fietsen, doe een kwartiertje yoga of trek je badkleding uit de kast. Door fysiek bezig te zijn, ga jij je in je koppie beter voelen. Sporten zorgt voor een geluksgevoel en kan een halt toeroepen aan het piekeren. Kies een vorm van bewegen die bij jou past ongeacht wat een ander daarvan vindt. Jij bepaalt!

Doe je geregeld aan lichamelijke inspanning? Dan heb je vast al eens opgemerkt dat je gedachten vaak helderder worden tijdens beweging. Wandelen of fietsen zijn goede methoden om je gedachten mee op een rijtje te zetten. Deze gedachten zijn dan ook productiever dan de piekergedachtes die je hebt wanneer je stil zit of ligt. 

Wil jij praten over piekeren en terugkerende gedachten? Plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met me in.