Stressbestendig worden op werkWord stressbestendig: De beste anti stress tips voor op werk

Werk kan een enorme bron van stress zijn. Soms lijkt het alsof je meer tijd doorbrengt met collega’s, dan met je partner. Je spendeert veel uren per week op je werkplaats, het kan dus geen kwaad om ervoor te zorgen dat deze tijd zo stress-vrij mogelijk is. Met deze tips elimineer jij stress moeiteloos van de werkvloer. 

Anti stress tip 1: Durf de confrontatie aan te gaan met collega’s

Durf confrontaties aan te gaanHeb je een collega die al-tijd te laat komt, terwijl jij en al je andere collega’s standaard een paar minuten te vroeg zijn? Spreek deze collega hier op aan. Die ene collega, die steevast een dag later dan de deadline haar project inlevert? Waar jij vervolgens op wordt aangesproken door je baas? Ga de confrontatie met haar aan. 

Door alles op je werk bespreekbaar te maken en niet bang te zijn om collega’s aan te spreken op hun gedrag elimineer je stress. Vind je het lastig om zulke gesprekken te voeren en de confrontatie aan te gaan? Begin dan klein. Vraag een collega bijvoorbeeld naar een bepaalde actie of gedrag in plaats van meteen de aanval in te gaan. Ook wanneer je deze gesprekken gemakkelijk voert zal je merken dat je verder komt met een positieve houding, dan wanneer je een aanvallende houding aanneemt. 

Anti stress tip 2: Plan je werk in volgens een vaste structuur

stressreductie met structuurHet inplannen van je werkt zorgt sowieso voor minder stress. Wat voor nóg minder stress zorgt, is het inplannen van je werk volgens een vaste structuur. Begin bijvoorbeeld elke dag juist NIET met het lezen van je e-mail maar met iets dat ECHT belangrijk voor jou is. Plan al je telefonische afspraken in tussen 11 en 12. Of sluit elke dag af met een uur wat je besteed aan het voorbereiden van je afspraken van morgen. Door terugkerende taken op vaste tijden uit te voeren kun jij jouw dagen en weken structureren. De mens houdt van voorspelbaarheid. Meer voorspelbaarheid zorgt voor minder stress! 

Anti stress tip 3: Prioriteiten stellen, hoe doe je dat?

Onverwachte taken en spoedjes kunnen je planning flink overhoop gooien. Het kan dan lastig en stressvol zijn om al je werk dan op tijd af te krijgen. Toch is het niet onmogelijk om op een ontspannen manier je werkdag door te vliegen, ook wanneer het ene na het andere spoedje om aandacht vraagt.

Begin je dag met het maken van je planning én het stellen van prioriteiten. Zo weet je meteen welke zaken op jouw planning het belangrijkste zijn en welke eventueel nog een dag zouden kunnen wachten. Komt er dan een spoedje tussendoor? Geen probleem! Dan verschuif je een taak met een lagere prioriteit naar een andere dag. Werk je voor iemand anders, laat die dan de prioriteiten stellen. Geen stress meer over spoed opdrachten voor jou!

Laat deze planning vervolgens los, wanneer het nodig is

Anti stress tip 4: Ken je eigen verantwoordelijkheden

Verantwoordelijkheden nemenWeet jij eigenlijk wel waar jouw verantwoordelijkheden binnen je werk liggen? Is dit onderling met jouw collega’s afgesproken, of staat het in je contract? Doe je wel eens werk wat buiten jouw verantwoordelijkheid ligt, of werk waarvan je niet weet wie hiervoor verantwoordelijk is? Over het algemeen voelen wij ons snel verantwoordelijk. Wanneer er een taak is die moet gebeuren, waarvan het niet duidelijk is wie dit zou moeten doen, is het makkelijk om die verantwoordelijkheid naar jezelf toe te trekken. Maar, ligt die verantwoordelijkheid wel bij jou?

Ga op je werk op onderzoek uit om te achterhalen wat precies jouw verantwoordelijkheden zijn. Dan weet je namelijk precies welke taken wel in jouw takenpakket thuishoren en welke niet. Geen stress meer over taken die niet aan jou toebehoren! Maar ook duidelijkheid over welke taken wel onder jouw verantwoording vallen. En zoals je weet zorgt méér duidelijkheid voor minder afhankelijkheid en minder stress.
Het is dus enorm belangrijk om jouw verantwoordelijkheden te kennen. Niet alleen je verantwoordelijkheden naar werk, maar vooral die naar jezelf. Dat betekent dat delegeren of hulp vragen ook onder jouw verantwoordelijkheden kunnen vallen. 

Niet alleen verantwoordelijkheden naar werk, maar ook naar jezelf. Dat betekent dat delegeren of hulp vragen ook onder verantwoordelijkheden kunnen vallen.

Anti stress tip 5: Relativeer je problemen en ook die van anderen

Relativeer stress en problemenStel, een collega komt naar je toe met een probleem. Opdracht X moet vandaag af, maar de verantwoordelijke collega heeft zicht vanmorgen ziekgemeld. Je collega heeft vandaag geen tijd voor deze taak en komt jou dus met het probleem opzadelen. Maar jij hebt eigenlijk ook helemaal geen tijd! Je voelt je meteen een stuk gespannener, terwijl je gehaast nadenkt over hoe je dit nu in vredesnaam gaat oplossen.

Nergens voor nodig! De wereld zal niet vergaan wanneer opdracht X vandaag niet opgeleverd zal worden. Je collega zal ook niet buitenzinnig worden van woede wanneer je aangeeft dat jij vandaag ook geen tijd hebt (en als die dat wel doet zegt dat meer over je collega dan over jou). Eigenlijk is opdracht X helemaal niet zo’n groot probleem! Er zijn veel grotere problemen op deze wereld. En dit geldt voor heel veel ‘problemen’ die je tegenkomt op je werk. Hoewel deze taken als heel urgent gepresenteerd kunnen worden, zijn ze dat vaak niet. Wanneer je jouw problemen en die van anderen leert te relativeren, zal je merken dat ze ook een heel stuk minder stress met zich meebrengen. 

Spoedjes, het moet nu! Maar moet dat echt? Wat gebeurt er nu werkelijk? Wat zijn de gevolgen? Kun je nee zeggen?

Wat is jouw favoriete anti-stress tip?